Featurespace, geliştirdiği derin öğrenme (deep learning) temelli yeni makine öğrenimi modelini duyurdu.

Automated Deep Behavioral Networks (ADBN) olarak adlandırılan bu yaklaşım kart ve ödeme dolandırıcılığına karşı çok daha etkin bir koruma sağlıyor. 2020’de finansal sektörün bu tip dolandırıcılık türlerinden dolayı kaybı yaklaşık 42 milyar dolar olmuş durumda.
Derin öğrenme teknolojisinde bir atılım olan Featurespace yaklaşımı, makine öğrenimi platformları için tamamen farklı bir yaklaşım oluşturuyor. Patent onayı bekleyen algoritma ADBN, ARIC™ Risk Hub’ının en son sürümü aracılığıyla kullanılabiliyor.
Derin öğrenme teknolojisi, cümledeki bir sonraki kelimenin tahmin edilmesi için çeşitli dil işleme yazılımlarında (Apple Siri, Google gibi) başarıyla kullanılmaktadır. Fakat, buralarda kullanılan derin öğrenme modelleri müşterilerin harcama ve işlem yapma davranışlarını tahmin etmek için optimize edilmemişlerdir. Dolandırıcılığın henüz mağdurun hesabından para çıkışı olmadan önce belirlenmesi, tüm dolandırıcılık saldırılarına karşı en etkili savunma yöntemidir. Featurespace, sıfırdan geliştirdiği derin öğrenme modeli ADBN ile bu zorluğun üstesinden gelmiş oldu.
Automated Deep Behavioral Networks (ADBN) ile gelen faydaları aşağıda özetleyebiliriz:

Tüketiciler için:

• Daha az doğrulama yapılarak gerçek işlemlerin saptanabilmesi; müşteri deneyiminin iyileştirilmesi
• Para kaybı yaşanmadan önce gerçek zamanlı olarak kart ve ödeme sahtekarlığının durdurularak, finansal kayıpların önüne geçilmesi.

Kart ve Ödeme Sektörü için:

• Tüm işlemlerde risk skorunun daha doğru hesaplanması (işlem sırasında dolandırıcılık tespit oranı artar ve gerçek davranış daha doğru bir şekilde belirlenerek daha az yanlış alarm üretilir);
• Kart, para transferi, P2P ve hızlı ödemeler dahil tüm ödeme türleri için performans artışı sağlanması;
• Yüksek değerli, düşük hacimli dolandırıcılığın tespitinin iyileştirilmesi (ve ayrıca düşük değerli, yüksek hacimli dolandırıcılığın tespiti);
• Müşteriden doğrulama almak için harcanan süre ve eforun azaltılması;

• Ek açıklamalarla daha doğru karar verilmesini sağlamak ve neden kodları ile model yönetim dokümantasyonu sağlamak;
• Yoğun işlem olan anlarda bile yüksek verim ve düşük gecikmeli yanıt süreleriyle istikrarlı, gerçek zamanlı skorlama sağlamak.

DVA Hakkında:

DVA Bilgi Teknolojileri A.Ş. (dva-fintech.com) 2012 yılından bu yana analitik çözümler, 2015 yılından bu yana da biyometrik çözümler üzerine çalışmaktadır. AML (Kara Parayla Mücadele), yüz biyometrisi ve Fraud Monitoring (Dolandırıcılıkla Mücadele) projelerinde danışmanlık, dizayn, kurulum ve destek hizmetleri sağlamaktadır.
2019’dan bu yana Featurespace (www.featurespace.com) firmasının katma değerli çözüm ortağıdır.