En Yaygın Dolandırıcılık Türleri

 

En Yaygın Dolandırıcılık Türleri

Danışmanlık ekibimizin yurtiçi ve yurtdışı kaynakları tarayarak oluşturduğu listeyi aşağıda paylaşıyoruz. Bankacılık alanında özellikle sosyal mühendislik kullanılarak yapılan dolandırıcılık türlerinde artış bulunuyor.

  1. Borç Tahsilatı

Bu kategorideki en çok şikayet borç tahsilatı ile ilgili geliyor. Müşteriler telefonla aranıp tehdit edilerek olmayan borçlarının ödemeleri için sürekli taciz ediliyorlar. Diğer bir taraftan da kredi ve hesap kartı ücretleri, kredi ödemeleri, yetkisiz kredi kartı ödemeleri de bu kategoriye giriyor. Aynı zamanda saklı ücretlendirmeler ve faturalandırmalar da şikayetler arasında yer alıyor.

  1. Sahte Devlet Görevlisi

Eğer devlet görevlisi olduğunu söyleyen kişilerden email, mektup ya da telefon alırsanız ve sizi herhangi bir platform üzerinden para yatırmaya yönlendirirlerse ya da link göndererek bilgi paylaşmanızı isterlerse sakın itibar etmeyin! Devlet kuruluşları sizden asla bu yollarla para yatırmanızı talep etmezler.

  1. Kimlik Hırsızlığı, Fişleme, Yönlendirme

Dolandırıcılar doğum tarihiniz, tc kimlik numaranız gibi kişisel bilgilerinize erişerek kredi kartı başvurusunda bulunmak, kredi almak gibi eylemlerde bulunabilirler. Tipik olarak mağdur bir bankadan ya da kredi kartı şirketinden bir email alır, bu emailde kişisel bilgilerin istendiği bir link bulunur. Gönderilen email ve link sahtedir, fakat gerçek gibi görünür.

  1. Telefon Dolandırıcılığı

Dolandırıcılar telefonla arayarak banka ya da kredi kartı şirketi gibi davranırlar ve kişisel bilgileri isterler. Aynı zamanda dolandırıcıların arayarak telefonla pazarlama yapıyor gibi davranmaları da bu kategoriye girer. Hediye kazandığınızı söyleyen bir bant kaydı ile karşılaşırsanız bu tuzağa düşmeyin!

  1. Borç Dolandırıcılığı

Kredi skorunuz düşük olsa bile iş ya da kişisel kredi vereceklerini söyleyen kişiler tarafından ön ödeme istemek için aranabilirsiniz! Ayrıca kredi skorununuzu yükseltme vaadiyle sizden ücret talep edebilirler.

  1. Sahte Ödül, Çekiliş, Bedava Ürün, Piyango Dolandırıcılığı

Bir ödül, hediye ya da çekiliş kazandığınıza dair bir email alabilirsiniz. Sadece küçük bir ödeme karşılığında ya da teslim alma ücreti ile bu ödüle sahip olabileceğinizi söyleyebilirler. Benzer bir şekilde dolandırıcılar telefonla arayarak piyango kazandığınızı ve vergilerini ödeyerek ona sahip olacağınızı söyleyebilirler.

  1. İnternet Alışveriş Dolandırıcılığı

İnternetten online alışveriş yaptığınızda ve aldığınız ürün size asla ulaşmadığında ya da bozuk, farklı bir mal gönderilmesi bu dolandırıcılık kategorisine girmektedir.

  1. Geri Ödeme Şirketleri

Bir dolandırıcı sizinle iletişime geçip daha önce dolandırıldığınız parayı geri kazanmanızı teklif edebilir.

  1. Bilgisayar Performans Dolandırıcılığı

Dolandırıcılar bilgisayarınıza teknik destek vermek için aradıklarını söyleyerek sahip olmadığınız bir problem için sizden ücret almaya çalışabilirler.

  1. Burs, Öğrenim Kredisi, Finansal Yardım Dolandırıcılığı

Bir ücret karşılığında “aracı bir kurum” öğrenciler için burs veren kurum ya da kuruluşlara başvurmayı teklif edebilir. Dolancılar bu ücreti alıp kaçarlar ya da doğru olmayan bir liste yayınlarlar. 

  1. Çevrimiçi Arkadaşlık Siteleri

Dolandırıcılar sahte profiller yaratarak, etkileyici kadın ve erkek kılığına girerek paraya ihtiyaçları olduğunu söylerler. 

  1. Facebook Sahte Arkadaş Dolandırıcılığı

Facebook üzerinden arkadaş olduğunuzu düşündüğünüz birinden arkadaşlık isteği aldınız mı? Eğer isteği kabul ederseniz dolandırıcıyla arkadaş olmuş olacaksınız. Dolandırıcılar sanal ilişkiler kurup güvenlerini kazanarak kurbanlarını para göndermeye ikna ederler.

  1. Click Bait Dolanıdırıcılığı

Bu dolandırıcılık bir sürü farklı şekilde karşımıza çıkabilir. Onları gündemdeki önemli haber başlıkları ya da sansasyonel magazin haberleri şeklinde görebiliriz, fakat tıklayacağımız “haberi izlemek için tıkla” bilinmeyen kötü bir yazılımın bilgisayara yüklenmesine olanak sağlar.

  1. Sahte Fiş ve Faturalar

Gerçek gibi görünen fakat sipariş etmediğiniz bir ürüne ya da servise dair bir fatura alabilirsiniz, ya da gerçekten satın aldığınız bir ürün için satın aldığınız firma dışında dolandırıcılardan tarafınıza bir fatura gönderilebilir.

  1. Teknik Destek Dolandırıcılığı

Bilgisayar ekranınızda Microsoft’dan (ya da Apple’dan) gelen bir pop-up açılıp bir problem olduğunu söyleyebilir. Tıkladığınızda bağlandığınız dolandırıcı teknik destek vermek üzere bilgisayarınızın sabit sürücüsüne bağlanmayı talep eder, böylece kişisel bilgilerinizi çalabilir ya da sisteminize zararlı yazılımlar yükleyebilir.

  1. Mesaj Dolandırıcılığı

Akıllı telefonunuza bankanızdan kişisel bilgilerinizi ya da kredi kart bilgilerinizi doğrulamanızı isteyen bir mesaj gelebilir, linke girdiğinizde dolandırıcılar bilgilerinizi ele geçirirler.

  1. Döviz Dolandırıcılığı

Dövize yatırım yapmak harika bir fikir gibi gelebilir, fakat dolandırıcılar da güncel olayları takip ederek hikâyelerini cazip hale getirirler. Yüksek karlı kolay bir yatırım teklifi sunarak yabancı para birimleri almaya yönlendirirler. Buradaki plan paranın değerinin yükseldiği noktada parayı tekrar bozdurmaktır. Diğer dolandırıcılık türlerinden farklı olarak burada gerçekten paraya sahip olursunuz fakat aldığınız döviz türlerini satması çok zordur ve kar getirmezler.

DVA Bilgi Teknolojileri A.Ş.

Fraud Analytics Ekibi

dva-fintech.com

Tel: 0216 522 98 90